Att tänka på inför en hundutställning

Att visa sin hund på utställning kan vara mycket roligt. Dels träffar man förhoppningsvis en massa trevliga hundägare och dels finns det med ett tävlingsmoment - vem har den finaste hunden. Självklart tycker man att den egna jycken är absolut vackrast. Men är det den hund som domaren tycker överensstämmer bäst med rasbeskrivningen? Tyvärr är inte fallet alltid så men man kan ha mycket skoj ändå på en hundutställning.

Att delta på hundutställning är kanske inte det första man tänker på som nybliven goldenägare. Det kanske verkar lite otäckt att ge sig in i en ring med en ung och yster hund när det är många som ser på. Men visst vågar och kan du. Som med allting annat går det bättre om man är väl förberedd. Ingen skulle väl komma på tanken att starta sin hund på ett jaktprov eller en lydnadstävling utan att vara förberedd?

Förberedelser
Träna hunden att stå

Börja med att träna hunden att stå fint. Om du varit på en hundutställning har du säkert sett att i goldenringen så knäar de flesta bakom sina hundar och håller upp huvud och svans. Detta är inte så lätt som det ser ut utan kräver mycket träning. Dessutom är det lätt att man gör lite fel och då ser ens förtjusande hund kanske inte fullt så förtjusande ut i domarens ögon.

Pröva istället att stå framför din hund och visa att du har en godbit i handen. Så fort hunden står upp och tittar på dig så belönar du genast. Strunta i hur hunden står, det viktiga är att den står framför dig och gärna viftar på svansen. Om hunden sätter sig ned, vilket inte är helt ovanligt, banna inte hunden utan tag bara ett par steg bakåt och börja om igen. Alla hundar kan sitta och tigga, du behöver bara lära hunden att stå och tigga. Svårare än så är det inte. Om man tittar i labrador- eller flatringarna så ser man att nästan alla hundar visas fritt med viftande glada svansar.

Träna hunden att trava
När man visar hund på utställning har man den oftast på vänster sida och har kopplet i vänster hand. Detta för att man för det mesta springer i vänster varv och domaren som står i mitten ska se hunden och inte dig.

Ett vanligt fel man ofta gör med unga hundar och valpar är att man springer för fort. Detta gör ofta hunden uppspelt och glad och den kan börja galoppera och hoppa runt vilket gör att domaren inte kan se och bedöma hundens rörelser. Gå raskt med hunden istället och öva den i att trava fint vid din sida. Börja inte med att vifta med en massa godis framför hunden de blir bara galna - det är ju golden och i regel mattokiga. Prata lite uppmuntrande med hunden istället.

Tvätta och trimma
Inför utställningen är det bra om man badar och trimmar sin hund. Hunden ska ju se så fin ut som
möjligt på utställningen.

När man bör bada sin hund beror lite på vad den har för päls. En hund med mycket päls som gärna reser sig efter badning bör badas ett par dagar innan utställningen så att pälsen hinner lägga sig ned. Andra går upp tidigt för att bada sin hund samma morgon som utställningen är för då ser pälsen bäst ut. Du får pröva dig fram. Det är viktigt att pälsen ligger ned ordentligt och inte spretar åt alla möjliga håll.

För att få sin hund att se extra fin ut underlättare det om man kan trimma sin hund. Att trimma är inte helt lätt om man inte vet hur man ska göra. Prata med din uppfödare som säkert hjälper dig och/eller anmäl dig till en trim- och handlerkurs.

Kläder
Att själv se välvårdad ut kan aldrig skada så träningsoverallen får hänga hemma. Men sätt på dig kläder som du kan röra dig i obehindrat. Du som är tjej och har lite byst satsa på en sportbehå. Man kan få springa en hel del om det går bra för hunden och den går vidare. På utställning gäller det att framhäva sin hund och då vill det till att den syns väl. Om du har en ljus golden välj gärna lite mörkare kläder och har du en mörkare golden välj kläder som står i kontrast mot hunden.

Att välja utställning
Börja gärna med att anmäla din hund till en inofficiell utställning som arrangeras av Goldenklubben. Det är inte så klokt att t ex anmäla till Svenska Kennelklubbens stora hundutställning i Älvsjömässan eller en annan stor officiell utställning bara för att den ligger nära där du bor. Då är det bättre att åka ett par mil till en mindre utställning. Prata gärna med din uppfödare de kan säkert ge dig råd om vilken utställning som kan passa dig och din hund.

På Goldenklubbens utställningar så har de ofta ringträning ca en timme innan utställningen startar. Var med på den, den är gratis och ofta mycket bra.

Utrustning
Glöm inte hundens stamtavla och vaccinationsintyg, utan dessa papper kommer du inte in på utställningen.

Utställningar brukar i regel ta ganska lång tid så ta med något att sitta på. Tag även med vatten till hunden. En borste för att fixa till pälsen med, godiset till hunden och något att äta och dricka till dig själv även om de brukar finnas serveringar på utställningen.

På hundutställning använder man sig av ett speciellt utställningskoppel. Det är ett ganska tunt koppel som påminner om ett retrieverkoppel. Det finns ofta att köpa till bra pris på utställningen men inte alltid.

Nummerlappen, som du får tillsammans med ett PM ca en vecka innan utställningen, ska fästas med en speciell nummerlappshållare eller med en säkerhetsnål så att domaren kan se vilket nummer du har. Det brukar finnas försäljning av hundartiklar på utställningsplatsen, och där kan du köpa en hållare till nummerlappen.

Gott uppförande
Det hör till god ton att alltid gratulera den som vinner klassen som du deltar i. Att högljutt sitta och kommentera andras hundar samt domarens beslut hör definitivt inte till god ton. Man får försöka att vara diskret med sina åsikter. Tänk på att alla tycker att sin hund är fin - annars hade de säkert inte anmält hunden.

Att inte springa på framförvarande hund i ringen och att ta hänsyn i största allmänhet är väl en självklarhet för de flesta.

Kom i god tid och lyssna på ringsekreteraren
Att komma en kvart innan utställningen börjar med andan i halsen är ingen bra början. Kom i god tid och låt din hund få chansen att rasta av sig samt att vänja sig lite vid miljön.

Lyssna på ringsekreteraren, han eller hon är där för att hjälpa dig i ringen. Är du osäker på något så tveka inte att fråga.

Ta det med en klackspark. Tro inte att alla tittar på dig när du är i ringen. De flesta är upptagna med att prata med bekanta eller med fixa till sina egna hundar.

Kom ihåg att du har samma fina hund med dig hem från utställning som du hade innan den blev bedömd och placerad. Se det som en förhoppningsvis trevlig dag och pröva igen.

Läs mer på www.goldenklubben.se . Där finner du information om hur det går till på en utställning samt klassindelning och mycket annat.

Lycka till i utställningsringen!

Hittade det här när jag sökte lite på nätet..
http://www.ann1.se/artiklar/hundutstallning.htm


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0